home

 

"Cedrii cunosc istoria mai bine decat istoria insasi"

Lamartine

 

LIBAN

 

Beirut - Baalbeck - Anjar - Ksara - Deir Al Qamar - Chouf -

Beit ed-Dine - Tyre - Sidon - Jeita - Jounieh - Harissa - Byblos - Saint Chabel - Batroun - Wineries Road - Cedars Forest - Bsharri - Valea Qadisha - Kfifan - Jebta - Tripoli

Va invitam intr-o incursiune in cea mai mica tara din Orientul Mijlociu, in Liban, tara padurilor de cedru, cu o istorie indelungata, presarata cu multe episoade de cucerire si lupta pentru independenta, cu un popor care si-a pastrat identitatea proprie si care-si iubeste tara situata la intersectia Drumului Matasii cu bazinul Mediteranean. Vom pasi pe urmele uneia dintre cele mai vechi civilizatii care a influentat in mod definitoriu cultura şi traditiile puterilor care s-au succedat in bazinul mediteranean, vom descoperi locurile de unde, in urma cu peste trei mii de ani, a inceput aventura maritima feniciana, unde s-a nascut alfabetul şi de unde venea purpura care a impodobit secole de-a randul veşmintele celor puternici. Vom merge pe drumurile batute de caravanele negutatorilor care, prin tenacitatea şi curajul lor, aduceau in fata ochilor uimiti ai europenilor bogatiile orientului şi ii lasau vrajiti cu poveştile incarcate de misterul unei lumi pe cat de exotice, pe atat de greu accesibile. Vom strabate o tara unde vom intalni la tot pasul ruine de temple feniciene, bai romane, palate, biserici si manastiri care au rezistat cu incapatanare vicisitudinii vremurilor si bombardamentelor, ruine antice care inca isi etaleaza frumusetea si ingeniozitatea arhitecturala, povestind istorii nescrise.

 

Perioada: 23.04 - 03.05.2024

 

Ziua 1 / 23.04.2024: Bucuresti

intalnire cu conducatorul de grup la Aeroportul Henri Coanda, la ora 22:30 (in fata ghişeului de imbarcare al companiei Tarom).

Ziua 2 / 24.04.2024: Bucuresti - Beirut

Plecare spre Beirut cu compania Tarom, zbor RO 167 (00:50 / 03:05). Sosire la Beirut, capitala Libanului, cel mai mare oraş din tara, construit pe un promontoriu stancos din estul Mediteranei. intalnire cu ghidul local care ne va insoti in timpul transferului pentru cazare la Hotel Gems 4* (sau similar 4*). Mic dejun. in cursul zilei vom face un tur panoramic al oraşului, care se bucura de un trecut venerabil, fiind acum 5000 de ani, un oras prosper de pe coasta feniciana (canaanita). Beirutul, cunoscut ca Poarta Orientului, a avut intotdeauna statutul de singurul oraş cosmopolit din tara datorita suprafetei mici a Libanului şi care de la independenta a devenit centrul comercial şi financiar al tarii. Numit initial Beroth, un cuvant semitic insemnand "put" sau "sursa", ulterior denumit de fenicieni orasul fantanilor, a fost ridicat la rangul de colonie romana si a dobandit drepturile unui oras roman. Distrus si reconstruit de sapte ori, a detinut titlul de "orasul care refuza sa dispara". Cand oraşele cetate Sidon şi Tyr şi-au inceput declinul in sec. I i.Hr., Berytus, aşa cum se numea atunci, a capatat mai multa influenta, dar numai in timpurile romane a devenit un important centru cultural cu faimoasa şcoala romana de drept. Cand puterea romana a palit, influenta greaca a dominat Bizantul incepand cu sec. al IV-lea d.Hr., iar mai tarziu, cruciatii au dominat oraşul vreme de 200 de ani. De abia la sfarşitul sec. al XIX-lea, dupa 400 de ani de dominatie otomana, Beirutul a inceput sa se dezvolte şi sa se modernizeze. Deşi razboiul a lasat in ruine centrul oraşului, afacerile au fost mutate in alte parti ale Beirutului astfel incat comertul sa poata continua. in anii 1990 s-au conceput planuri de reconstructie a zonelor afectate de razboi, care au transformat Beirutul intr-un oraş modern dar care inca pastreaza izul oriental. Capitala are inca multe atractii de oferit, pe care le vom admira in cadrul turului panoramic de oras, prilej cu care vom vedea Piata Martirilor, moscheea Al Amine, Universitatea de Drept (din perioada romana), baile romane, Cladirile Parlamentului, catedrala maronita St. Georges, catedrala ortodoxa St. Georges şi moscheea Al Omari. Cazare la Hotel Gems 4* (sau similar 4*).

Ziua 3 / 25.04.2024: Beirut - Baalbeck - Anjar - Ksara - Beirut

Mic dejun. in aceasta zi ne vom indrepta spre Baalbeck cunoscut ca Orasul Soarelui, amplasat in Valea Bekaa, la est de Raul Litani. Vom vizita situl arheologic de la Baalbeck, unul dintre cele mai misterioase ruine ale Imperiului Roman, un ansamblu de temple monumentale construit intre anii 50 - 150 d.Hr. inchinat lui Jupiter, Venus si lui Bacchus, care este situat pe varful a trei mii de tone de blocuri de piatra. Nici o civilizatie antica nu putea cunoaşte un procedeu prin care asemenea blocuri gigantice sa poata fi transportate, lucru extrem de dificil chiar şi cu ajutorul tehnologiei moderne, cu atat mai mult cu cat amplasarea sitului nu permitea constructia unei rampe sau a unei baze suficient de ample pentru a transporta pietrele uriaşe. Constructia templului roman evidentiaza inca odata faptul ca acesta a fost ridicat pe o fundatie mult mai veche, aşezarea pietrelor şi marimea acestora contrastand puternic cu cele numite Trilithon. in ciuda numeroaselor teorii, unele dintre ele chiar fanteziste, originea blocurilor de piatra din Baalbeck şi a celor care le-au ridicat ramane o enigma. Intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO din 1984, Templul din Baalbeck este considerat totuşi un monument roman, multimea constructiilor şi a decoratiunilor din perioada respectiva fiind un exemplu elocvent a maretiei unui imperiu aflat la apogeu. Ne vom deplasa apoi spre Anjar, inclus de asemenea in Patrimoniul Mondial UNESCO, oraş situat tot in Valea Bekaa, cu o populatie majoritara armeana. Vom vedea situl arheologic cu ruine care dateaza din sec. al VIII-lea, ce fac parte din oraşul cu acelaşi nume, construit in perioada umayyada. Pe vremuri un oraş infloritor şi un important centru economic al regiunii, Anjar este dovada istoriei indelungate şi zbuciumate a Libanului. Ultima oprire o vom face pentru o degustare de vinuri la podgoria Chateau Ksara, unde a fost produs de catre iezuiti primul vin alb sec din Liban. intoarcere la Beirut pentru cazare la Hotel Gems 4* (sau similar 4*).

Ziua 4 / 26.04.2024: Beirut - Deir Al Qamar - Chouf - Beit ed-Dine - Beirut

Mic dejun. in acesta zi vom face face o excursie de o jumatate de zi in Muntii Chouf. Prima oprire o vom face la Castelul Moussa care exemplifica viata traditionala si momente ale istoriei. Scenele si statuile animate care ilustreaza cultura libaneza cuprind trei etaje ale castelului, in timp ce urmatoarele doua etaje detin o colectie de arme orientale si arabe, unele avand peste 4000 de ani vechime. Ne vom indrepta spre zona Chouf pentru a vizita Deir Al Qamar, "Manastirea Lunii", o localitate pitoreasca din sudul Libanului, cu multe cladiri istorice foarte bine conservate, cu case de piatra cu acoperis din tigla rosie, renumit pentru palatele sale care va vor dezvalui vechiul stil de arhitectura libanez. in perioada sec. XVI - XVIII, Deir Al Qamar a fost capitala si resedinta guvernatorilor din Liban, iar in timpul apogeului sau, orasul era centrul traditiei literare libaneze, acesta fiind primul oraş din Liban care avea o municipalitate in anul 1864 fiind in acelasi timp locul de nastere al multor personalitati bine cunoscute, artisti, scriitori si politicieni. Deir Al Qamar cunoscut si pentru arhitectura sa feudala, cu strazi ingradite si gradini pitoresti, a fost listat in Patrimoniul Mondial UNESCO. Va veti deplasa apoi spre Beit ed-Dine pentru a vizita palatul construit de emirul Bechir la inceputul sec. al XIX-lea, dupa care va veti intoarce la Beirut pentru cazare la Hotel Gems 4* (sau similar 4*).

Ziua 5 / 27.04.2024: Beirut - Tyre - Sidon - Beirut

Mic dejun. Dimineata ne vom deplasa spre Tyre, orasul fondatorilor Cartaginei, unde in prezent exista importante vestigii arheologice, in special din epoca romana si cele mai frumoase plaje libaneze. Supranumit "Regina Marii", datorita flotei de care dispunea, Tyre este al patrulea oraş ca marime al Libanului, considerat ca fiind legendarul loc de intemeiere a Europei, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Regele babilonian Naboconodnosor, Alexandru cel Mare si multi alti cuceritori au lasat in urma lor comori arheologice precum Hipodromul, Arcul de Triumf, Necropolisul, drumurile romane si bizantine etc., insa din pacate, oraşul a fost folosit in anul 2006 ca baza de lansare a rachetelor de catre mişcarea Hezbollah, in timpul conflictului israeliano-palestinian. Itinerariul zilei va continua spre Sidon, unul dintre cele mai puternice orase-stat feniciene, veche cetate in Evul Mediu, adapost pentru Cavalerii cruciati. Cunoscut ca "orasul pescarilor", Sidon este al treilea oras ca marime din Liban, unul dintre cele mai remarcabile orase feniciene care dateaza din sec. al XII-lea i.Hr., bine cunoscut pentru productia de sticla feniciana purpurie. Vom face un tur panoramic care va include Palatul Debane, Marea Moschee, situl arheologic Al-Mina, strada cu mozaic si catedrala cruciata. Vom vizita Castelul Marii, construit de cruciati in anul 1228 si vechile souk-uri. in orasul vechi vom avea timp liber pentru a explora stradutele vechi pietruite unde se gasesc numeroase magazine cu dulciuri si suveniruri. intoarcere la Beirut pentru cazare la Hotel Gems 4* (sau similar 4*).

Ziua 6 / 28.04.2024: Beirut - Jeita - Jounieh - Harissa - Byblos - Manastirea Sf. Maron Annaya - Batroun

Mic dejun. Ziua va debuta cu deplasarea spre peşterile Jeita, un ansamblu de doua peşteri separate, dar interconectate, un labirint de stalactite si stalagmite care se intind pe mai mult de 9 km, pe doua niveluri, unde vom admira o varietate de formatiuni carstice si galerii. Vom vizita cu barca o parte din galeriile inferioare locuite din vremuri preistorice, iar galeriile superioare le vom vedea pe jos pe o distanta de aprox. 750 m. Grotele Jeita sunt considerate o bijuterie arhitecturala subterana naturala, incluse in anul 2017 in topul New 7 Wonders of Nature, detinand una dintre cele mai impresionante aglomerari de stalactite si stalacmite din lume, inclusiv cea mai mare stalactica, care are o inaltime de 8,2 m. Ne vom indrepta apoi spre Jounieh, un oras de coasta cunoscut pentru statiunile sale de pe litoral, cu o viata de noapte palpitanta, precum si pentru vechile sale souk-uri. Itinerariul zilei va continua spre Harissa, municipalitate situata in districtul Keserwan, oraş format din Harissa si Daraoun, situat la o altitudine de 550 m deasupra nivelului marii, unde vom face o plimbare cu telecabina pentru a vedea impresionanta statuie a Fecioarei Maria de 8,5 m inaltime. Acest sanctuar al Fecioarei din Liban este un important loc de pelerinaj construit in anul 1904 pentru a 50-a aniversare a dogmei "Conceptiei Imaculate". Statuia uriasa care include o capela este numita "Fecioara din Liban" si a fost inaugurata in anul 1908. Vom avea o vedere panoramica din partea superioara a statuii, iar in spatele sau vom vedea o bazilica moderna, construita sub forma unei barci feniciene, rasturnate. De aici ne vom indrepta spre Byblos, cetatea locuita neintrerupt in ultimii 7000 ani, locul aparitiei primului alfabet din lume, unul dintre cele mai vechi oraşe feniciene, care a jucat un rol important in istoria şi raspandirea alfabetului fenician, unde vom vedea vestigii a mai multor civilizatii care s-au succedat pe teritoriul sau. Dupa un tur al castelului cruciatilor si explorarea orasului vechi din jurul portului, ne vom putea incerca abilitatile de negociatori in vechiul souk, la magazinele de artizanat situate de-a lungul aleilor pietruite. in continuarea zilei ne vom deplasa spre Mormantul Sf. Charbel de la Manastirea Sf. Maron. Sf. Charbel Makhlouf este cunoscut in Liban pentru vindecarile miraculoase pe care le produce asupra celor care ii viziteaza mormantul, atat crestini, cat si musulmani. Ne vom deplasa apoi spre incantatorul oras costal Batroun, un infloritor port din vremea fenicienilor, unul dintre cele mai vechi oraşe ale lumii mentionat in tablitele de la Tell el-Amarna din Egipt (sec. al XIV-lea i.Hr.). Cazare la Hotel Le Six 4* (sau similar 4*).

Ziua 7 / 29.04.2024: Batroun - Wineries Road - Batroun

Mic dejun. Zi libera sau optional veti putea explora cele mai bune crame din Liban. Avand una dintre cele mai vechi regiuni viticole de pe glob, Libanul este un loc ideal pentru a explora crame locale, autentice. Cele doua regiuni viticole principale ale Libanului sunt raspandite intre Muntii Libanului si granita cu Siria, pe un platou mare cu terenuri potrivite pentru viticultura, in special in Valea Bekaa si regiunea Batroun. Veti avea ocazia sa admirati podgorii superbe, sa degustati diverse vinuri de la crame renumite si sa savurati din aromele incredibile ale mancarurilor locale. Cazare la Hotel Le Six 4* (sau similar 4*).

Ziua 8 / 30.04.2024: Batroun - Cedars Forest - Bsharri - Valea Qadisha - Batroun

Mic dejun. Plecare spre rezervatia Cedars Forest of God - Padurea de Cedrii a Domnului, celebra padure seculara, al carui renume a strabatut istoria si care astazi reprezinta unul dintre cele mai cunoscute şi pretuite monumente ale naturii de pe Terra, incluse in Patrimoniul Mondial Natural UNESCO, unde exista 2 cedri in varsta de 3000 de ani si 10 cedri in varsta de 1000 de ani. La umbra lor au poposit personaje din Vechiul şi Noul Testament, precum şi numeroşi oameni care au marcat antichitatea. Mentionati de peste 100 de ori in Biblie si in Proclamatia Marelui Liban din anul 1920, Cedrus libani poate trai chiar 3000 mii de ani. Se spune ca atat Templul lui Solomon din Ierusalim cat si corabia lui Nabucodonosor au fost construite din lemnul acestor arbori. in mod miraculos, o parte dintre aceste paduri au reuşit sa supravietuiasca furiei fierastraielor, cu atat mai mult cu cat cedrii cresc intr-o tara arida, dintr-o regiune deşertica, unde lemnul este o resursa rara şi foarte pretuita. Religiile, poezia, artele frumoase, mitologia şi istoria, toate au celebrat şi onorat aceşti copaci. De aici ne vom indrepta spre Bsharri, situat la o altitudine de 1450 m si care gazduieste cea mai veche zona de schi, statiunea de schi Cedars si primul teleschi din Liban, construit in anul 1953. in orasul unde s-a nascut poetul, pictorul si sculptorul Khalil Gibran, autorul celebrei carti Profetul, cel mai bine vandut autor dupa Shakespeare si LaoTzu, vom vizita muzeul dedicat acestuia. Vom continua cu Valea Qadisha, o fortareata naturala si spirituala a maronitilor, cu o legatura directa cu traditiile monahale din primele secole crestine. in traducere din limba aramaica, "Qadisha" inseamna "sfant", motiv pentru care nu ne vom mira ca vom descoperi capele, schituri si manastiri taiate in stanca, locuite inca din mileniul III i.Hr.. De-a lungul timpului, atmosfera locului a atras nu numai crestini, ci si musulmani, iar geografia vaii a protejat refugiati din diverse epoci, incepand cu perioada persecutiilor romane si pana la razboiul civil din deceniile recente. Ne vom deplasa spre Manastirea St. Antoine, initial un schit locuit din Evul Mediu, care este partial asezata in pesteri, una dintre cele mai importante manastiri din vale fiind un loc popular de pelerinaj. in sec. al XVI-lea, manastirea era sediul primei tipografii a lumii islamico-arabe, cu caractere siriene, prima lucrare tiparita intre sec. al XVI-lea si al XVII-lea fiind Cartea Psalmilor lui David. in Imperiul islamico-arab, imprimarea a fost interzisa si astfel, Coranul a fost imprimat numai doua sute de ani mai tarziu. intoarcere la Batroun pentru cazare la Hotel Le Six 4* (sau similar 4*).

Ziua 9 / 01.05.2024: Batroun - Koubba - Kfifan - Jebta - Batroun

Mic dejun. Zi libera sau optional veti putea face o incursiune spirituala pe urmele credincioşilor maroniti, care constituie cea mai reprezentativa ramura creştina a tarii, totalizand aproximativ o treime din populatia Libanului. Apartinand bisericilor de rit oriental, aflata in comuniune cu biserica catolica, aceasta işi trage numele de la Sfantul Maron, un pustnic care a trait in secolul 4, retras in muntii din apropierea Antiohiei. Mai intai veti vizita, in localitatea Koubba, aflata la nord de Beirut, Biserica Mantuitorului, o frumoasa structura perfect conservata ridicata de catre cruciati in secolul al XII-lea. De aici va veti indrepta spre mica localitate Kfifan, unde veti vizita Biserica Sfantului Ciprian şi a Sfintei Justina, de asemenea datand din perioada cruciadelor, dar ridicata pe situl unui constructii care dateaza din timpul imparatului Hadrian. Biserica este cunoscuta datorita faptului ca a fost in secolul 15 sediul Patriarhatului Maronit, dar mai ales pentru ca aici se afla ingropate ramaşitele pamanteşti ale Sfantului Nimatullah Kasab, cunoscut şi sub numele Al Hardini. Renumit pentru studiile sale lingvistice, Parintele Al Hardini a murit in anul 1864 şi, datorita misionariatului sau precum şi a miracolelor pe care le-a infaptuit in timpul vietii, a fost canonizat in anul 2004. Urmatorul loc spre care va veti indrepta se afla intr-o zona de o frumusete aparte, renumita pentru bogatia padurilor sale şi este Manastirea Mar Youssef Al Dahr din Jebta. Cunoscuta ca fiind locul unde a trait Parintele Al Hardini, aici este ingropata alta personalitate religioasa a bisericii maronite, Sfanta Rafqa. Nascuta in 1833, aceasta a fost canonizata in anul 2001 de catre Papa Ioan Paul II, iar mormantul sau a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din tara. Cazare la Hotel Le Six 4* (sau similar 4*).

Ziua 10 / 02.05.2024: Batroun - Tripoli - Batroun

Mic dejun. in prima parte a zilei vom pleca spre Tripoli, cel mai mare oras din nordul Libanului, al doilea oras ca marime din tara, situat la o distanta de 85 km nord de Beirut, fiind capitala Guvernoratului de Nord si a districtului Tripoli. Vom vizita orasul situat la Marea Mediterana de Est care este si cel mai nordic port din Liban, cunoscut ca fiind capitala nordului, fondat de confederatia a trei orase feniciene: Sidon, Tyr si Insula Arados. in anul 800 i.Hr. Tripoli detinea in larg un sir de patru insule mici, cea mai mare fiind numita "insula palmierilor" sau "insula iepurilor", aceasta fiind protejata de UNESCO din anul 1992. Numele sau provine de la numarul mare de iepuri care populau insula in timpul mandatului francez la inceputul sec. al XX-lea. in prezent, aici se afla şi o rezervatie nationala pentru broaştele testoase verzi, pasari rare şi iepuri. Vom vedea ca multe dintre principalele monumente ale orasului dateaza din epoca islamica, precum Marea Moschee, Moscheea Taynal, medresele, caravanseraiurile, khan-urile si souk-urile. 45 de cladiri din oras care dateaza din sec. al XIV-lea au fost inregistrate ca situri istorice, iar 12 moschei din perioada mamelucilor si otomanilor au supravietuit impreuna cu un numar egal de medrese sau scoli teologice. Vom admira Cetatea cruciatilor, construita de Raymond de Saint Gilles care domina orasul vechi din anul 1102, dupa care vom avea timp liber pentru ca merita vizitate magazinele de parfumuri, pielarie, producatori de sapun si alti artizani, totul intr-un mediu care aproape nu s-a schimbat inca din Evul Mediu. intoarcere la Batroun pentru cazare la Hotel Le Six 4* (sau similar 4*).

Ziua 11 / 03.05.2024: Batroun - Beirut - Bucureşti

Transfer la aeroportul din Beirut pentru zborul de intoarcere in tara. Plecare spre Bucureşti cu compania Tarom, zbor RO 168 (04:05 / 06:30).

 

TARIF: 1650 EURO / loc in camera dubla; Supliment single: 550 EUR

(tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup de minim de 20 turişti; pt. 15-19 turişti, tariful se va majora cu 150 euro/pers.)

 

TARIFUL INCLUDE:

- transport intercontinental cu avionul pe ruta: Bucureşti - Beirut - Bucureşti cu compania Tarom

- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zboruri si transferurile aeroport-hotel-aeroport (pot suferi modificari)

- transport intern pe toata durata circuitului cu vehicul dotat cu aer conditionat, adaptat la nr. de turişti

- 5 nopti de cazare cu mic dejun in Beirut in hotel de 4*

- 5 nopti de cazare cu mic dejun in Batroun in hotel de 4*

- excursiile şi tururile mentionate in program

- tur panoramic cu ghid local in Beirut

- vizitarea sitului arheologic din Baalbeck

- degustare de vinuri la podgoria Chateau Ksara

- vizitarea sitului arheologic de la Anjar

- tur panoramic cu ghid local in Sidon

- vizitarea castelului din Sidon

- plimbare prin souk in Tyre

- plimbare cu barca prin galeriile inferioare din peşterile Jeita

- vizitarea castelului din Byblos

- vizitarea Manastirii Sf. Maron Annaya

- vizitarea rezervatiei de cedrii din Bsharri - Cedars Forest of God

- vizitarea muzeului dedicat lui Khalil Gibran din Bsharri

- vizitarea Manastirii St. Antoine

- tur panoramic cu ghid local in Tripoli

- vizitarea castelului din Tripoli

- vizitarea Zidului Fenician din Batroun

- taxe de intrare la obiectivele mentionate in program

- ghizi locali

- conducator roman de grup

- asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism

 

NOTA: Taxele de aeroport incluse in tarif sunt cele valabile la data lansarii programului. in situatia majorarii de catre compania aeriana a acestor taxe pana la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile inainte de plecare), agentia isi rezerva dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.

 

TARIFUL NU INCLUDE:

- taxe de ieşire de pe aeroporturi, numai daca se aplica

- alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi etc.

- bacşişuri: 50 euro/pers., pentru ghizi şi şoferi, mai putin pentru bagajişti (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire); bacşişurile nu se refera şi la excursiile optionale

- excursiile optionale care se pot realiza cu un numar minim de participanti, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; in functie de timpul disponibil, la fata locului, se mai pot organiza si alte excursii optionale propuse de partenerul local; tarifele de mai jos sunt valabile pentru un minim de 15 participanti:

  • excursie "drumul viticol" cu dejun inclus: aprox. 70 euro/pers. (se achita in agentie)
  • excursie Koubba - Kfifan - Jebta: aprox. 60 euro/pers. (se achita in agentie)

 

IMPORTANT! Recomandam incheierea unei Asigurari MEDICALE si STORNO de calatorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarand efectul penalizarilor aplicate. Acest mijloc de protectie financiara acopera cele mai frecvente evenimente ce cauzeaza anularea calatoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19. Asigurarile MEDICALE si STORNO de calatorie se pot incheia la orice companie de asigurari care asigura acest serviciu; suma platita pentru asigurare nu este returnabila. Daca aveti nevoie de asistenta pentru a va alege asigurarea de calatorie potrivita, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie.

 

ACTE NECESARE PENTRU OBtINEREA VIZELOR:

- paşaport valabil minim 6 luni de la data incheierii calatoriei cu 2 pagini libere pentru aplicarea vizelor

- nu se accepta paşaport temporar

- nu este permisa intrarea in Liban pentru cetatenii romani care detin in pasaport o viza de intrare in Israel

 

CONDITII DE INSCRIERE:

- inscrierile incep din momentul lansarii programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se incheie la epuizarea locurilor

- diferenta de pana la 50% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 60 de zile inainte de data plecarii

- diferenta de pana la 100% din valoarea totala a pachetului de servicii se achita cu 30 de zile inainte de data plecarii

- turistul va incheia cu agentia << Contractul de prestari servicii turistice >>, la care prezentul program este parte

- in momentul semnarii << Contractului de prestari servicii turistice >>, turistul işi asuma plata diferentei stipulata in program in cazul neintrunirii grupului minim de turişti

 

NOTA:

Avand in vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementari de calatorie sa se modifice pana la data plecarii sau dupa inceperea calatoriei, independent de vointa agentiei DAL TRAVEL (cum ar fi: controlul starii de sanatate, obligativitatea de autoizolare dupa intoarcerea in Romania, masuri suplimentare de igiena si formalitati vamale). Agentia DAL TRAVEL nu poate fi facuta raspunzatoare, aplicandu-se termenii si conditiile contractuale standard.

 

OBSERVATII:

- conducatorul de grup poate modifica programul actiunii in anumite CONDITII obiective, inclusiv ordinea in care se viziteaza obiectivele turistice

- agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure

- agentia nu raspunde in cazul refuzului autoritatilor de la punctele de frontiera de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite sa paraseasca teritoriul propriu

- prezentarea la aeroport se va face cu doua ore inaintea zborului; agentia nu raspunde in cazul refuzului imbarcarii turiştilor ca urmare a intarzierii acestora

- conducatorul de grup se va asigura ca programul se desfaşoara conform itinerarului prezentat, va oferi asistenta in situatii de urgenta, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informatii referitoare la excursiile optionale şi la itinerar cu observatia ca nu are calificarea şi atestarea legala de ghid turistic

- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face in conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecarei tari

- clasificarea pe stele a unitatilor de cazare este cea atribuita oficial de ministerul de resort din tarile vizitate şi ca atare respecta standardele locale

- distributia camerelor la hoteluri se face de catre receptiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie şi la cererea sa, va fi asistat de conducatorul de grup

- daca hotelul este schimbat din motive care nu tin de agentie, va fi inlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat in program

- agentia işi rezerva dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, in cazul in care valoarea acestora este schimbata de compania aeriana

- agentia poate aloca un numar de locuri cu reducere in cazul anunturilor promotiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioada limitata de valabilitate; daca acestea se epuizeaza inainte de expirarea perioadei anuntate, agentia va opri promotia fara un anunt prealabil

- in derularea excursiei pot aparea situatii de forta majora precum intarzieri in traficul aerian, blocarea aeroporturilor din ratiuni de securitate, schimbari de aeroporturi din ratiuni politice, greve, CONDITII meteo nefavorabile etc.; in aceste cazuri agentia se obliga sa depuna eforturi pentru depaşirea situatiilor ivite; totodata, agentia nu poate fi facuta raspunzatoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente

- aşezarea turiştilor in autocar se va face incepand cu bancheta a doua, in ordinea inscrierilor, iar cei care au achitat supliment de single pentru cazare NU beneficiaza de 2 locuri in autocar

- agentia nu-şi asuma responsabilitatea in cazul in care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta

- conform legilor internationale, doar ghizii locali au dreptul sa ofere explicatii in interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducatorii de grup vor oferi explicatii turiştilor doar in afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajati contra cost doar cu acordul turiştilor interesati de ghidajul acestora

- excursiile optionale se efectueaza la fata locului cu agentiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se incaseaza in numele şi pentru agentia DAL TRAVEL; tarifele excursiilor optionale pot fi mai mari decat cele ale excursiilor care pot fi achizitionate de la receptia hotelurilor, sau din alta parte, aceasta datorandu-se faptului ca persoanele participante vor avea la dispozitie un mijloc de transport care ii va duce şi ii va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi dupa caz, un ghid local; in tariful excursiilor optionale nu sunt incluse intrarile la obiectivele turistice vizitate

- agentia nu poate fi facuta raspunzatoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauza

- in cazul in care turistul intarzie sau renunta la programul stabilit, nu poate avea nici o pretentie privind rambursarea eventualelor despagubiri

- agentia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecari de teren, caderi masive de zapada şi evenimente politice neprevazute, greve etc.

- selectarea preferentiala a locurilor in avion, in cadrul rezervarilor de grup, este de cele mai multe ori supusa unor reguli stricte si difera de la o companie aeriana la alta (se percep costuri suplimentare sau nu este acceptata si/sau se poate face numai cu un anumit timp in avans etc.). Ulterior achitarii unei sume pentru un loc preferential in avion, compania aeriana poate modifica fara preaviz tipul de avion si ca atare se modifica configuratia locurilor in avion, respectiv a locului prerezervat/achitat de catre turist; pentru aceste situatii nu suntem raspunzatori si ne oferim doar sprijinul sa intermediem un dialog cu compania aeriana ce nu garanteaza si solutionarea situatiei

- copiii minori pot calatori doar: a) insotiti de ambii parinti; b) insotiti de unul dintre parinti care sa detina acordul notarial al parintelui care nu calatoreşte (sau incredintare prin hotarare judecatoreasca definitiva, certificat de deces); c) insotiti de un adult cu certificat de cazier judiciar in original şi acordul notarial al ambilor parinti; d) insotitorii minorului sunt obligati sa aiba certificatul de nastere in original al copilului minor, aditional PASAPORTULui si/sau cartii de identitate

- copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de paşaport individual

- va rugam sa va asigurati ca documentele de calatorie, CARTEA DE IDENTITATE sau PASAPORTUL, nu prezinta urme de deterioare a elementelor de siguranta şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminarii calatoriei

- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesara obtinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; in cazul neobtinerii vizei se retin penalizari pentru biletul de avion, asigurarea medicala şi cheltuielile agentiei

- c/v excursiei poate fi achitata şi in lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plati

- prezentul document constituie anexa la << Contractul de prestari servicii turistice >>